Svima je danas jasno da je bivši ministar donosio pravilnike i uredbe za krška područja sa lošom i tendencioznom namjerom, a što je još važnije, protuzakonito i neusklađeno sa direktivama ZPP-a i EU.
Tako je u Pravilniku o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta(NN 55/2019), u stavku 6,članku 8 nezakonito odredio da:
Zemljište obraslo šumom, šikarom, makijom, garizima, šibljacima i sličnom drvenastom vegetacijom,nije poljoprivredno zemljište i ne može se upisati u ARKOD.
Ovom odredbom je cijelu Dalmaciju i velik dio krških pašnjaka, samovoljno i nezakonito proglasio nepoljoprivrednim zemljištem.
Naime ,ne može se Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta određivati što je poljoprivredno zemljište, a što ne. To se određuje Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, koji je veći zakonski akt od Pravilnika.
U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, u članku 3, stavak 2 piše sljedeće:
Neobraslo šumsko zemljište i zemljište obraslo početnim degradacijskim razvojnim stadijima šumskih sastojina(makija, garig, šikare, šibljaci i dr.)
a pogodno je za poljoprivrednu proizvodnju, smatra se poljoprivrednim zemljištem.
Bivši ministar bi trebao objasniti državnim službama zašto je nezakonito donio ovakvu odredbu u spomenutom Pravilniku i s kojim ciljem.
Pravilnik je trebao uskladiti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.
Ministar poljoprivrede bi trebao donositi pravilnike i uredbe u korist poljoprivrede i poljoprivrednika, a ne na njihovu štetu.
Po ovakvoj nezakonitoj odredbi postupali su kontrolori APPRRR-a i takve nam površine izbacivali iz ARKOD-a kao neprihvatljive površine, kažnjavali nas i pisali nam naloge za povrat sredstava i to za 1.5 puta više nego što smo dobili sredstava.
Mnogi poljoprivrednici su uništeni ovakvim metodama i dovedeni na rub egzistencije i očaja. Na temlju toga i koeficijenta prihvatljivosti iživljavalo se nad poljoprivrednicima u pisanju kazni i sankcija.Uveo je čak i termin “nedovoljna ispašenost” na temelju kojeg je također kažnjavao poljoprivrednike i oduzimao im i uskraćivao sredstva.Taj termin ne postoji nigdje u EU direktivama niti ga koristi nijedna APPRRR u Europi.
Ovakvo nezakonito karakteriziranje poljoprivrednog zemljišta,prenio je i u Hrvatske šume,koje nam tradicionalno pašnjačke poljoprivredne površine ne daju u zakupe,unatoč Zakonu o poljoprivrednom zemljištu po kojem su te površine pogodne za ispašu i poljoprivrednu proizvodnju.
Na temelju Uredbe o davanju u zakup šumskog zemljišta(NN 55/2019) dodatno je blokirao svaku dodjelu i upis novih površina u ARKOD, kao i razvoj i opstojnost stočarstva na krškim područjima.Želio je da plaćamo po duploj cijeni korištenje šumskog zemljišta i to retroaktivno.
Iskoristio je svoj politički utjecaj i moć da bi oduzeo što više sredstava poljoprivrednicima krških područja.U tome je odabrao neke, sebi povjerljive, ljude u ministarstvu,APPRRR-u i Hrvatskim šumama, koristeći se perverznim smicalicama da bi svoj naum i ostvario.
Gradio je lažni PR, provodio interesno-klevetničku kampanju protiv  ljudi sa krških područja, prikazujući ih u javnosti u negativnom kontekstu, a sve s ciljem kako bi im što više oduzeo sredstava.
Tako se 2017. godine nekolicini slavonskih ratara hvalio kako je sa krških područja oduzeo 100 milijuna kuna (krška područja dobiju 240 milijuna), a to je skoro pola sredstava koje dobijemo od EK. Kontrole su rađene retroaktivno i protivno direktivama EU.
Čak 90% kontrola je bilo “nesukladno”, nemoguće da su skoro svi bili u prekršajima.Bilo je situacija kada bi kontrola na terenu u zapisniku pozitvno utvrdila kontrolu, a kontrola u “četri oka” bi napisala drugačije mišljene, negativno.
Godišnje se jedan sektor mogao kontrolirati do 5%,  a krške pašnjake je kontrolirao 90%. Cilj je bio oteti što više sredstava.Čak su nam i unatrag 3 godine retroaktivno naplaćivali kazne i oduzimali sredstva.
Zanimljiva je činjenica da je na Agronetu postojala aplikacija gdje su poljoprivrednici mogli vidjeti koliko im je oduzeto sredstava,koliko im se još treba oduzeti i koliko dugo su još u “dugogodišnjim sankcijama”. Neposredno pred najavljeni dolazak OLAFA u reziju poslovanja APPRRR, ta aplikacija nestaje sa Agroneta preko noći. NEMA JE, IZBRISANA JE!
Poljoprivrednici su zvali i pitali za aplikaciju i sankcije, odgovor su dobili da odjednom nisu u sankcijama. Na temelju čega su onda oduzimana sredstva?
Prije dolaska OLAF-a očistili su i uništili dokaze?!
Mi smo tražili od ministarstva reviziju poslovanja APPRRR, kako bi se utvrdilo koliko nam je ukupno oduzeto sredstava i gdje su ona završila?
Nažalost,ministarstvo ne smatra bitnim da se izvrši revizija i upućuje nas u sudski postupak.
Poljoprivrednicima nije posao parničenje po sudovima, oni žele raditi i proizvoditi kako bi preživjeli i od svoga rada prehranili svoje obitelji.
Ovdje se radi o teškoj zlouporebi položaja i ovlasti kako bi se naštetilo poljoprivrednicima krških područja i strogo namjenska sredstva EK za ruralni razvoj, preusmjerila negdje drugdje.
Ovakvim metodama mnogi su dovedeni pred rub egzistencije,ne mogu čekati sudske sporove i njihov ishod. Od čega će živjeti i prehranjivati stoku, pitaju li se nadležni?! Je li cilj iseliti i ovo malo stanovništva sa ruralnih područja ili je cilj razvoj stočarstva i poljoprivredne proizvodnje?!

1 thought on “U PRAVILNICIMA I UREDBAMA BIVŠEG MINISTRA IMA OZBILJNIH ELEMENATA KAZNENOG DJELA”

 1. Ne znam koliko ima elemenata kaznonog djela u pravilnicima ali pouzdano mogu reći slijedeće.
  1.Krški pašnjaci nisu izborna/biračka baza bivšeg ministra i njegova dva kompanjona (japa i kiro).
  2.Poljoprivrednici krških pašnjaka po automatizmu dobijaju potpore po površinama te nema legalnog načina da im se uskrati potpora i reketari.
  3.S jambrošićem je bio pokušaj reketarenja što je on i prijavio pa se od takvog pristupa odustalo.
  4.Nametanjem sankcija, uskraćivanjem potpora odnosno otimanjem novca otvorila se mogućnos raspolaganja otetim novcem na drugi način.
  5.Kad se je osigurao/oteo novac krenulo se u njegovu raspodjelu i uzimanje određenog postotka
  6.Kreirale su se raznorazne mjere a o dodjeli novca odlučivala je probrana komisija unutar APPRRR-a. Obzirom da su mjere naštimavane za odabrane korisnike trebalo ih je više puta prilagođavati što se je i stalno radilo .
  6.S Otetim novcem su se između ostalog radili i vrtići i vatrogasni domovi a u tom slučaju se primjenjivao princip iz vremna dok je bivši ministar bio župan.

  Kad bi neki pravnik na osnovu iznesenog išao i dao pravni oblik napisanom odnosno kad bi se išlo istraživati na što je sve potrošen novac, te tko je dobio potpore odnosno poslove izgradnje vrlo brzo bi se spojile sve kockice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Malcare WordPress Security