ŽELIMO OŽIVJETI NAŠE KRŠKE PAŠNJAKE

Udruga Hrvatski krški pašnjaci, od svoga osnutka, zalaže se za opstanak i razvoj krških područja u Republici Hrvatskoj.
Danas je teško očuvati naš kulturni identitet, jer zanemarivanje tradicije i tradicijskih vrijednosti naših predaka, su nažalost, naša svakodnevnica.
S obzirom da se u zadnjih dvadesetak godina i više, krška područja suočavaju sa naglim padom broja stanovnika,iseljavanjem i padom poljoprivredne djelatnosti,odlučili smo da taj negativni trend zaustavimo.
Krška područja zauzimaju 44% teritorija Republike Hrvatske.Ogroman je to prostor koji ima veliki potencijal za poljoprivredu i razvoj stočarstva.Ljudi su odselili iz ruralnih područja za boljim životom, odustajući od poljoprivrede i stočarstva.Sela su prazna i zapuštena,stoke je malo,pašnjaci koji su bili simbol održivosti,obrasli su šikarom i neprohodnim grmljem,potiskujući rast endemskim vrstama  po kojima su ova područja najpoznatija u Europi.
Krška područja su dokaz skladnog života i krša. Malo oborina koje su naglo otjecale sa površine kroz porozno i kamenito tlo, surove planine, jak vjetar i dosta škrta zemlja su ljude na ovim područjima okrenuli stočarstvu.Stoka je bila osnovni i jedini izvor prihoda, a napasivanje stoke i dan danas je poljoprivredna djelatnost koja je nužna za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta,za održavanje ekosustava i krajobraza, za sprečavanje erozije tla, za tokove podzemnih voda i protupožarnu zaštitu.
S obzirom da je Republika Hrvatska prijavila sasvim mali broj površina krških pašnjaka Europskoj komisiji za izravna plaćanja (prijavila je 72 400 ha od ukupnih 2 milijuna), odlučili smo stručno elaborirati i prikazati Vladi RH, resornom ministarstvu i Europskoj komisiji, ogroman potencijal  krških područja za proizvodnju zdrave i na prirodan način uzgojene hrane i mesa. U netaknutoj prirodi,nadomak turističkih destinacija imamo potencijal plasirati zdravu hranu kroz turizam kao i našim sugrađanima koji žele sve više i više kupovati zdravu i provjerenu domaću hranu.
Kvalitetnim projektom koji će biti potkrijepljen strukom, želimo da zaustavimo, negativan trend iseljavanja sa ovih prostora,popravimo demografsku sliku i povećamo poljoprivredne djelatnosti,stavimo u funkciju zapuštene pašnjake i znatno povećamo prisutni broj stoke.
Nadamo se da će Vlada RH i resorno ministarstvo prepoznati taj potencijal, a i shvatiti dosadašnje propuste koje su napravljeni prilikom pregovora sa EK.
Ne napravimo li značajan iskorak u tom pogledu i ne prezentiramo li to EK, ogroman prostor RH na kojem se prostiru krški pašnjaci ostavljamo i u idućem referentnom razdoblju bez ikakve svijetle budućnosti i prosperiteta.
To nam je prioritetan nacionalni interes jer od 2022. godine, EK nam isplaćuje potpore u cijelost,dakle RH ne sudjeluje u tome niti je financijski opterećena time.Zato trebamo upisati i prijaviti što više površina EK kako bi sredstva koja dobijemo iskoristili za dodatni zamah u povećanju poljoprivrednih djelatnosti i proizvodnje na ovim područjima.
Naš tim stručnjaka stvoriti će platformu koja bi trebala uz pomoć Vlade RH i resornog ministarstva realizirati projekt oživljavanja krških područja.Nadamo se da će nas podržati u tome.Imamo podršku građana,znanstvene zajednice i ne vidimo razlog zašto ne bi imali podršku države. Borimo se za nacionalne interese i za poboljšanje poljoprivrede na ovim područjima,kao i za očuvanje tradicijskih vrijednosti i očuvanju okoliša.

1 thought on “ŽELIMO OŽIVJETI NAŠE KRŠKE PAŠNJAKE”

  1. Mileva Lambaša Lučev

    Kome da se obratimo za poticaje?
    Kome da se obratimo za uredjenje puta do maslinika?
    Radi se o putu prema Sv. Vidu u Šibeniku. Lijep pozdrav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top