VODSTVO UDRUGE BABYBEEF OBMANJUJE HRVATSKU JAVNOST I VARA KUPCE

Ovih dana svjedoci smo kako vodstvo udruge Babybeef piše ministrici otvoreno pismo sugerirajući joj što je to loše u nacionalnoj strategiji i što treba mijenjati. Nismo iznenađeni time što pišu. Za katastrofalno stanje u hrvatskoj poljoprivredi krivi su krški pašnjaci i nasadi oraha! Ti poljoprivredni eksperti predlažu ministrici da ukine potpore na krškim pašnjacima jer nema proizvodnje!?

Unatoč našim prijateljskim i konkretnim dopisima gdje smo im ukazali  da su njihove tvrdnje neutemeljene i tendeciozne, oni i dalje pričaju priče i obmanjuju javnost. Mi ćemo opet ponoviti ukratko situaciju na krškim pašnjacima.

Krški pašnjaci se protežu u 8 županija i zauzimaju 44% teritorija RH. Taj ogroman prostor je zastupljen u Arkod sustavu samo sa 6% (72 400ha).

Na krškim pašnjacima obitava 56 853 goveda, 5 730 konja, 2 743 magarca, 29 177 svinja, 52  497 koza i 388 867 ovaca.

S obzirom na prisutni broj grla trebali bi upisati u Arkod sustav više od 340 000 ha. Ta činjenica govori da mnogi poljoprivrednici na krškim pašnjacima ne primaju potpore za površine koje obrađuju i da žive i rade u teškim uvjetima. Mnogi drže stoku u improviziranim uvjetima bez struje, vode i pristupnih puteva. Naši poljoprivrednici po otocima plaćaju kilogram sjena 3 kune.

Znatnije potpore smo počeli dobivati od 2016g i krenuli smo u gradnju štala, znatnog povećanja broja stoke i plasmana mesa na domaće tržište.

Oko 30% našeg prihoda od potpora  vraćamo našoj braći Slavoncima kupujući od njih žitarice i ostalu hranu za stoku. Da udruga Babybeef-a kupuje telad na krškim pašnjacima onda bi znali koliko proizvedemo teletine godišnje.

Što se tiče vodstva udruge Babybeef tvrdimo da udrugu vode u propast.

Ono su ti koji uništavaju hrvatske stočare jer kupuju uvoznu telad i na njih dobivaju znatne potpore. Ne žele kupovati kod domaćih stočara jer im se više isplati kupovati u inozemstvu. Nadalje oni uredno primaju potpore i na površine koje obrađuju, dobili su sve mjere iz EU fondova, moderne farme, moderne poljoprivredne  strojeve i mnogo toga o čemu mi sa krških područja možemo samo sanjati. Ali nama je drago što naši ljudi napreduju.

Nije nam drago što vodstvo udruge vara svoje kupce na način da svoju reklamu prodaju trgovačkim lancima i što trgovački lanci na pakirano uvozno meso stavljaju reklamu Babybeef-a na kojoj piše meso hrvatskih farmi. Gospodo iz Babybeef-a to je strogo zabranjeno jer po Europskoj direktivi br 2018/774 je zabranjeno na bilo koji način dovoditi kupca u zabludu po pitanju podrijetla nekog proizvoda, a vi to radite. Kršite EU propise! Odlučite se hoćete li se baviti marketingom i prodajom reklama ili tovom junadi.

Nadalje, Vi ste ti koji uvozite juneće polutke iz Poljske i prodajete ih kao hrvatske. Vi ste ti koji prodajete Poljske prednje juneće polutke po 15 kuna rušeći tako cijenu domaće proizvodnje 35%. Vi ste ti koji uništavate hrvatsku stočarsku proizvodnju. Vi ste ti koji godišnje uvezete mesa u vrijednosti 300 milijuna kuna kojeg prodajete kao domaće. Kada smo ovo ljeto bili svjedoci oko afere zaraženog mesa iz Poljske Vi se niste oglasili. Zašto?!

Pa zato što ste Vi ti koji su uvezli zaraženo meso.S ada pametujete ministrici i svekolikoj javnosti sta bi trebalo i kako bi trebalo. Kako možete bilo što reći?! Pometite najprije ispred svojih vrata pa onda komentirajte druge. Vi ste ti koji trebate šutjeti i ništa ne govoriti jer ste pohlepne štetočine hrvatske poljoprivrede, koncentrirani samo na zgrtanje sto većeg profita i ne birajući način. Vi ste ti koji ste srozali ugled udruge i koji trebate odstupiti i dati vodstvo normalnim i korektnim ljudima.

Kada pričate o krskim pasnjacima bez proizvodnje, sigurno zaboravljate da je nekolicina Vaših članova upisala cijelu liku u Arkod sustav i za to ste uredno dobili potpore a da pasnjake niste ni primirisali niti znate uopće gdje su. Ali bitno je da ste znali dati žiro račun gdje će Vam se isplatiti potpore u milijunskim iznosima. Kada ste toliki domoljubi onda ta sredstva vratite ministarstvu poljoprivrede kako bi ta sredstva dobili oni koji to zaslužuju.

Pozivamo članstvo udruge Babybeef-a da prekine ovaj cirkus i da zaštiti ugled udruge koji je itekako kompromitiran i narušen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top