EKSPLOATACIJSKA POLJA NAFTE I PLINA NA PODRUČJIMA NETAKNUTE PRIRODE KRŠKIH PAŠNJAKA?!

Agencija za ugljikovodike zaprimila je jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, doznaje se iz te agencije. Neslužbeno, ponuđač je INA. Istraživanja bi se vršila na četiri istražna prostora ukupne površine 125 000 hektara
i to na području Splitsko-dalmatinske, Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije. Ministar Zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je zadovoljstvo interesom za istraživanje nafte i plina. Ocijenio je da bi u slučaju eksploatacije to smanjilo energetsku ovisnost Hrvatske i popunilo proračun države i lokalne samouprave.
Možda Vam sve ovo zvuči nelogično i ne možete vjerovati ovo što čitate, ali je nažalost istina.
Žalosno je i tragikomično da ovakvo nešto plasira u javnost upravo ministar zaštite okoliša.
Pitamo se dali ministar zna da su upravo ta predviđena područja u čistoj i netaknutoj prirodi koju je Europska Unija strogo zaštitila. Na tim područjima nalazi se najveća bioraznolikost u Europi. Okupirati 125 000 ha i uništavati netaknutu prirodu je van svake pameti. Pitamo se zašto je INA svojih pet platformi na bliskom istoku, od kojih su dvije bile u funkciji i donosile mjesečni prihod od 3 milijuna eura, prodala drugim kompanijama.
Sada bi vršila istraživanja u netaknutoj prirodi, a svoja dokazana crpilišta koja su im donosila ogroman prihod, prodala?! Gdje je tu logika?!
Ministre Ćoriću, zgradite još i vojne poligone, Nato baze i odlagališta smeća poput projekta “Lećevica”, pa iselite i ovo malo stanovnika što je ostalo na ovim prostorima. Slavonija je iseljena. Sada je red i na ostali dio Hrvatske. Na područjima netaknute prirode gdje je ogroman potencijal proizvodnje ekološke hrane i plasirati je na domaće tržiste, graditi eksploatacijska polja je suludo i tome ćemo se energično protiviti koristeći sva pravna sredstva i mogućnosti.

1 thought on “EKSPLOATACIJSKA POLJA NAFTE I PLINA NA PODRUČJIMA NETAKNUTE PRIRODE KRŠKIH PAŠNJAKA?!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top