Neposredno pred isplatu avansa za potpore, koji bi trebao ići za nešto više od mjesec dana, na kućne adrese nam ponovno dolaze NALOZI ZA POVRAT sredstava za 2015. i 2016.
Jedina samo zemlja članica EU u kojoj nije moguće žaliti se na takve odluke Apprrr-a.!!!
Evidentno je da je cilj ovakvog postupanja dodatno financijski iscrpiti,već ionako iscrpljene poljoprivrednike.Od avansa koji očekujemo oduzimati će nam se sredstva po odlukama o povratu sredstava.
Dali se nadležni pitaju možda s čim i kako ćemo ovu zimu prehraniti stoku?!
Sve dok je Apprrr najrepresivniji aparat naspram poljoprivrednika,gušeći ih u razvoju i planiranoj strategiji,neće biti pomaka i napretka u razvoju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Da bi zaštitili svoje interese i poboljšali kaotično stanje u poljoprivredi, tražimo od Vlade RH i resornog ministarstva:
👉 da najhitnije produži moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima
👉 da najhitnije promjeni zakon o poljoprivrednom zemljištu
👉 da najhitnije promjeni pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta
👉 da najhitnije promjeni uredbu o davanju u zakup državnog šumskog zemljišta u svrhu pašarenja
👉 da najhitnije promjeni aplikaciju o prihvatljivosti krških pašnjaka
👉 da najhitnije sve naloge za povrat sredstava stavi van snage
👉 da se najhitnije napravi revizija svih kontrola na terenu od strane Apprrr-a i izvrši povrat sredstava poljoprivrednicima, koja su im oduzeta na nezakonit način i da se u reviziju uključi i Europska ARPA.
👉 da se najhitnije riješi raspolaganje državnim zemljištem kako bi se isto stavilo u funkciju za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti
👉 da se za iduće referentno razdoblje izrade pravilnici i uredbe koji se neće znatnije mijenjati za vrijeme trajanja referentnog razdoblja
👉 da se u izradu nacionalne strategije planira upisati znatno veći broj poljoprivrednih površina u Arkod sustav i prikazati ih EK za izravna plaćanja(prijavili smo samo 900 000 ha od ukupnih 3 milijuna ha)
👉da se pojednostavi i ubrza postupak za prijavu na natječajima za razne mjere i povlačenje sredstava iz EU fondova(najgora smo zemlja članica po izvlačenju sredstava iz EU fondova)
👉 da se najhitnije zaštiti domaća proizvodnja od najezde uvoznog lobija koji nam uvozi i prodaje hranu jako upitne i sumnjive kvalitete
👉 da imamo ravnopravan status kao i kolege nam poljoprivrednici u ostalim zemljama članicama EU i odnos države naspram poljoprivrednika kao i ostale članice EU naspram svojih poljoprivrednika.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top