U IDUĆEM REFERENTNOM RAZDOBLJU MINISTARSTVO NE ŽELI POSTIĆI BOLJE UVJETE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Dana 20.11 u Dugopolju,održana je radionica u vezi novog programskog razdoblja.Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede,voditelji projekta nacionalne strategije Svjetske banke i lokalni poljoprivrednici.
Želimo Vas obavjestiti da smo ukazali na slabu zastupljenost krških pašnjaka pri izravnim plaćanjima kod EK,kao i malo površina koje smo prijavili na nivou države, Europskoj Komisiji(samo 1/3 poljoprivrednog zemljišta).Nažalost,Ministarstvo ne pomišlja uopće o povećanju površina i mogućnosti da za te novoupisane površine izlobira izravna plaćanja kod EK,a postoji itekako mogućnost za to.
Uvjek smo Vas obavještavali otvoreno o svemu,pa smo Vam dužni i ovaj puta otvoreno i odgovorno reći o čemu se radi.
Republika Hrvatska ima mogućnost,po temeljnoj uredbi EU 1307/2013 da traži izuzeće kod EK zbog malog broja ispregovaranih površina sa EK.Prijavili smo 900 000 ha od ukupnih 3 milijuna.
Najveći gubitnici su krški pašnjaci jer od ukupnih 1 600 000 ha prijavljeno je samo 72 400 ha,a krški pašnjaci su stavljeni u kategoriju trajnih travnjaka a tu nikako ne spadaju.
Hrvatska je mogla i do sada tražiti izuzeće po uredbi 1307/2013  na način da se kršķe pašnjake izdvoji kao posebne nositelje direktnih plaćanja i da im se dodjeli poseban status bez koeficienta prihvatljivosti jer su krški pašnjaci tradicionalno i povjesno uvjek bili pašnjaci na kojima je obitavao velik broj stoke.
Nažalost, to nitko nije ni pomislio tražiti.
Ni sada u novom referentnom razdoblju se ne želi poraditi na tome.Neshvatljiva nam je nezainteresiranost nadležnih za skoro pola teritorija RH.!!!!
Umjesto da se napravi jasna strategija povratka stanovništva u iseljena sela i aktiviranje zapuštenih površina i nabava stoke,naš pregovarački tim,hladnokrvno pola teritorija RH  u narednih 10g ostavlja bez ikakvog prosperiteta i budućnosti.
Odgovorno tvrdimo da možemo ispregovarati nove površine i za njih ishoditi plaćanje kod EK jer za to imamo osnove.Na velikom dijelu krških pašnjaka kao i u Slavoniji bio je rat i mnogi se nisu vratili tada svojim kućama,stanovništvo je bilo iseljeno.Imamo sve argumente za to ali nema političke volje.!!!!
Nacionalni interes je u pitanju,tim više jer od 2022g EK plaća izravne potpore RH u potpunosti.
Izuzeće za slabo ispregovarane površine sa EK je tražilo devet zemalja članica.Tim zemljama je i odobren upis dodatnih i traženih površina a time i povećanje omotnice.
Te zemlje su : Italija,Grčka,Francuska,Španjolska,Njemačka,Cipar,Portugal,Švedska i Velika Britanija.
Ovo su provjerene i sigurne informacije.
Nejasno nam je zašto naši sve ovo negiraju.
Također nam je nejasno zašto u izradi nacionalne strategije ne sudjeluju naši stručnjaci za ruralni i regionalni razvoj i zašto je za to odabrana Svjetska Banka, koja samo za sektor poljoprivrede je naplatila 2,5 milijuna eura.Svjetska Banka nikome u Europi nije izrađivala nacionalnu strategiju.Zašto baš nama to radi?
Svjetska Banka radi projekte niskorazvijenim zemljama u Aziji i Africi.
Poštovani poljoprivrednici,ne želimo i ne možemo dozvoliti ovakav status krških pašnjaka ni u ovom a ni u idućem referentnom razdoblju.
Ovdje nije u pitanju neznanje, nego loša namjera.!!!
Izboriti se možemo samo zajednički za našu budućnost,krške pašnjake i bolje uvjete za sve poljoprivrednike na nivou cijele države.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top