POLJOPRIVREDNICI U ROPSTVU LOŠE AGRARNE POLITIKE I UVOZNOG LOBIJA

Svjedoci smo lošeg i katastrofalnog stanja u poljoprivredi.
Farme svinja propadaju,veće farme mliječnih krava su ugašene,sektor stočarstva u kolapsu, tovljači nezadovoljni,ratari nezadovoljni, OPG-ovi se gase,sela opustjela. Ove godine smo dosegli vrhunac po uvozu hrane u Hrvatsku.
Nažalost, to je naša svakodnevnica.
S druge strane službenici ministarstva se hvale ruralnim i regionalnim razvojem. Očito nismo na istom planetu ili su oni snijeli samo jedan lijep san.
Statistika nam je poražavajuća u svim segmentima.
Kako je moguće da u srcu turističke sezone,kada je potrošnja najveća,cijena otkupa junećeg mesa je u padu?
Dali je to zbog toga što se uvozi staro i zamrznuto jeftinije meso sumnjiva podrijetla iz Poljske i tko zna od kuda još, dosta niže cijene?!!
Što ministarstvo poljoprivrede i ostale nadležne službe rade??
Gdje su najavljena poboljšanja donošenjem zakona o poštenoj trgovačkoj praksi??
Analitičari tvrde da Hrvatska može hraniti oko 20 milijuna ljudi, a Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji hrane ni za svoje stanovništvo.
Na snazi je represivno postupanje prema poljoprivrednicima,loši i pogubni zakoni i pravilnici koji onemogućavaju razvoj i rast poljoprivredne proizvodnje.
U idućem referentnom razdoblju uopće se ne razmišlja o povećanju i aktiviranju znatnijeg broja poljoprivrednog zemljišta u poljoprivredne svrhe.Očito smo osuđeni na stagnaciju i propast.
Na krškim područjima je gotovo nemoguće dobiti pašnjake u korištenje,dok se preko noći 125 000 ha dodjeljuje INI za buduća eksploatacijska polja.U srcu netaknute prirode,koja je ogroman potencijal za proizvodnju ekološki uzgojene hrane i mesa, razvijati industriju je totalno suludo.
Sve su to pokazatelji da se ide u krivom smjeru ali i da postoji loša namjera u svemu tome, pogodujući uvoznom lobiju  na uštrb vlastitih poljoprivrednika.Ovo je katastrofa nacionalnih razmjera.Ugrožen je nacionalni interes i opstojnost stanovništva na ovim prostorima.
Mi smo ti koji se trebamo izboriti za bolje stanje i bolje uvjete u poljoprivredi,a ne netko drugi.
Posljednji je trenutak za intervenciju!!!
Budemo li čekali i trenutka više biti će nam prekasno,ne samo za nas nego i za buduće generacije!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top