KRATKA ANALIZA STANJA U POLJOPRIVREDI

👉vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je sa 33 milijarde na 16 milijardi
👉broj svinja pao je sa 2 milijuna na 800 000
👉proizvodnja mlijeka pala je sa 900 milijuna na 400 milijuna litara
👉prijavili smo samo 1/3ukupnog poljoprivrednog zemljišta Europskoj Komisiji za izravna plaćanja u poljoprivredi
👉ove godine smo oborili rekord po uvozu prehrambene robe
👉godišnje uvezemo 100 000 teladi
👉Podravka javno kaže da u vegeti nema ništa hrvatsko
👉istječe moratorij za prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, a mi još nismo podnijeli zahtjev za produljenjem. Hoćemo li to uopće napraviti?!
👉neki govore da smo izvukli ogromna sredstva iz EU fondova,a ne kažu da je 90% tih sredstava uloženo u infrastrukturu, a ne u poljoprivredu
👉potpore koje su se dijelile iz EU fondova kroz određene mjere, za poljoprivredu, nisu se djelile ljudima koji proizvode i koji bi proizvodili još više, nego su se djelile populistički radi nečije samopromidžbe i reklamiranja.
Bitno da smo pronašli krivca za katastrofalno stanje u našoj poljoprivredi!!
Što mislite tko je to?!
Krški pašnjaci, naravno, tko bi drugi bio?!
Bez obzira što se prostiremo na pola teritorija RH, bez obzira što smo zastupljeni u ukupnom Arkodu RH samo minornih 6%, mi smo krivi za sve!
Sva sila kvazi novinara i razno raznih državnih dužnosnika pokušava već tri godine na sve moguće načine diskreditirati poljoprivrednike na krškim pašnjacima nazivajući ih gutačima poticaja, kriminalcima, skakavcima, takozvanim stočarima itd. Uspijeli su unijeti razdor među poljoprivrednike. Uvjerili su ratare, voćare, vinogradare, tovljače teladi, mljekare i dio javnosti kako se na krškim pašnjacima ne radi ništa, samo se ubire poticaj.
Stara je izreka da sto puta izrečena laž postaje istina!
Činjenica je da smo od 2014.-2019. povećali stočni fond za 300%. Nije to došlo samo od sebe. Teško i u teškim uvjetima povećavali smo naša stada, krčili zemlju da bude obradiva i sadili masline, smokve, vinograde…
Mnogi naši poljoprivrednici ne mogu doći do zemlje ni ostvariti zakup za nju. S obzirom na prisutnih broj grla potrebno nam je za upis dodatnih 340 000 ha poljoprivrednog zemljišta. Ta sredstva bi mnogima od nas dala zamah i mogućnost boljeg i efikasnijeg bavljenja poljoprivredom. Pokazali smo da znamo, možemo i hoćemo. Rezultati su vidljivi, a biti će još vidljiviji samo nas pustite da radimo. Omogućite nam uvjete koje imaju ostale kolege u članicama EU. Ne opstruirajte nas, ne uništavajte nas rigoroznim i tendencioznim kontrolama, ne klevećite nas. Dajte nam ruku prijateljstva i partnerstva. Bez jake poljoprivrede nema jakog i uređenog drustva!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top