Uz velike nedaće bilo koje vrste, a sad je to virus Corona 19, uvjek se pojavi ono najbolje ali i najgore u ljudskoj prirodi.
Svjedočimo nezamislivom naporu i angažmanu medicinskog osoblja,policajaca,djelatnika civilne zaštite koji ugrožavajući svoj život odlučno brinu za one koji su u nevolji.
Naravno uz takve neimare javljaju se i dežurni sveznalice općeg smjera koji sad vide priliku da za sebe ili svoju interesnu skupinu nešto ušićare i steknu bolju startnu poziciju kad kriza prođe.
Čitamo na jednom poljoprivrednom portalu kako se bivši političar i bivši ministar, a sad uspješan stočar “brine i savjetuje” državne strukture kako bi trebali raditi i šta kontrolirati, jer eto ima poljoprivrednih gospodarstava koje primaju potpore duplo veće od prihoda koje ostvaruju.
To je priča koju već godinama kroz medije plasira interesna grupacija koja uvozi telad za tov iz zemalja istočne europe i koja ih tovi u RH .
Što nebi bilo nimalo problematično da se tu ne radi o industrijskoj proizvodnji a ne o poljoprivredi!!
Takva telad uđu u štalu sa 100 kila i za godinu dana izađu iz stale sa 600.
Nikad nisu vidjela ni sunca ni mjeseca u Hrvatskoj ali uredno primaju potpore za tov.
I onda u istom tekstu kaže isti gospodin da moraju uvoziti telad jer domaće teladi nema dovoljno, što je istina, ali ne kaže zašto, a tu je srž problema.
Između ostalog, zato jer je potpora za uzgoj krava u sustavu krava tele duplo manja nego potpora za tov teladi uvezene iz Rumunjske ili Poljske.
Dali je to nekom normalno?!
To je jedan od razloga zašto nema domaće teladi za tov, a mogli bi ih nabrajati ali to nema smisla,možda samo jedan detalj koji objasnjava ZAŠTO nema domaće teladi.
Zamislite ovaj apsurd, u RH se svake godine uveze 100.000 teladi za tov, “slovima sto tisuća” i umjesto da ministarstvo poljoprivrede pokrene program uzgoja domaće teladi za tov kroz mjere ruralnog razvoja ,ono “osmisli” mjeru za tovljače u kojoj će potrošiti preko 250 milijuna kuna!
Da nije tragično bilo bi smiješno.
Nadalje, vrlo je bitno objasniti zašto im je potpora duplo veća od prihoda u ekstenzivnom uzgoju goveda. Činjenica je da svugdje u svijetu jedna krava oteli godišnje jedno tele,rijetko dva,gotovo nikad tri i ako je tako svugdje u svjetu tako je i u Hrvatskoj.
A kako je ” Lijepa naša ” poznata kao “veoma konkurentna ” zemlja tako je i naš proizvod skup, puno skuplji od Rumunjskog ili Poljskog.
Zato umjesto zaključka samo jedna misao za političare i one koji odlučuju o poljoprivredi, razlika između nas i njih je u tome što smo mi “uzgajivači i ” a oni “industrijski proizvođači ” koji uvoze da bi izvezli a država ih debelo honorira za to.
Da bi širokoj publici bilo jasno zašto se sad odjednom pojavila tema proizvodnje i vezano uz to potpora koje se isplaćuju tajna je u nečem potpuno drugom. Kako kaže narodna poslovica “ne pada snjeg da pokrije brijeg već da zvijeri otkriju trag”! Tako i u ovom slučaju.
Ne priča “ekipa” zato što žele dobro Hrvatskoj poljoprivredi već zato što se mijenja Zajednička poljoprivredna politika EU koja želi ograničiti iznos potpora po  poljoprivrednom gospodarstvu na 100.000 eura. Kako ti “dušebrižnici” primaju više miliona eura poticaja sad se osjećaju ugroženo i zato skreću pažnju na druge da se njih ne dira.
Na njihovu žalost  novi ZPP inzistira na održivoj poljoprivredi, ekologiji, smanjenju upotrebe pesticida i antibiotika – dakle sve suprotno od onoga sšto “industijska poljoprivreda” radi.
Prelazak sa intenzivne na ekstenzivnu poljoprivredu .

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top