TABLICA USPOREDBE “RAVNOMJERNOSTI”  
 KRŠKA PODRUČJAKONTINENTALNI DIO
POVRŠINA1 600 000 ha1 485 000 ha
ZASTUPLJENOST U ARKODU72 000 ha1 080 000 ha
IZRAVNA PLAĆANJA POTPORA240 000 000 kn3 100 000 000 kn

Ovom tablicom htjeli smo ukazati na potpuno neravnomjeran omjer raspodjele sredstava “Europske Komisije” za ruralni razvoj RH. Krška područja su potpuno zanemarena i zapostavljena. Nije nam cilj, niti namjera dijeliti poljoprivrednike, već samo ukazati na nerealan omjer i raspodjelu sredstava.
Krški pašnjaci su najveći prirodni resurs RH a stočarstvo na području krških pašnjaka jedini sektor u poljoprivredi koji pokazuje porast proizvodnje i broja grla po JRDŽ-u.
Umjesto da krške pašnjake aktiviramo, razvijajući poljoprivrednu proizvodnju, mi ih u potpunosti zanemarujemo!

Slavonija nam je iseljena zbog nekolicine „velikih“ kojima su dodjeljivana abnormalna sredstva. Ruralni i regionalni razvoj je predviđen za male, a ne za velike poljoprivrednike.
„Veliki“ nam trebaju, oni puno više i proizvode, ali ne smije se kreirati politika pogodovanja uskoj interesnoj skupini „velikih“ na štetu mnogih malih poljoprivrednika.

Država treba omogućiti svima ekonomski isplative uvjete za poljoprivrednu proizvodnju kao i dodjelu poljoprivrednog zemljišta kojeg je blokirala zbog slabo ispregovaranih površina prilikom pristupnih pregovora.
Krajnje je vrijeme da odlučimo hoće li nam poljoprivreda biti primarna djelatnost ili ćemo i dalje pogodovati uvoznom lobiju i biti najveći uvoznici hrane u EU unatoč činjeci da imamo resurse za proizvodnju hrane, ne samo za samodostatnost, već za hraniti 20 milijuna ljudi.
„Pričati priču“ da će OPG-ovi biti nositelji poljoprivredne proizvodnje je čista izmišljotina jer je sve podređeno „velikima“.

Rezultat ovakve dosadašnje politike je iseljena Slavonija, Lika, Gorski Kotar i Dalmatinska Zagora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top