Ima li pravo svatko na svoj komad kolača?!

TABLICA USPOREDBE “RAVNOMJERNOSTI”    
  KRŠKA PODRUČJA KONTINENTALNI DIO
POVRŠINA 1 600 000 ha 1 485 000 ha
ZASTUPLJENOST U ARKODU 72 000 ha 1 080 000 ha
IZRAVNA PLAĆANJA POTPORA 240 000 000 kn 3 100 000 000 kn

Ovom tablicom htjeli smo ukazati na potpuno neravnomjeran omjer raspodjele sredstava “Europske Komisije” za ruralni razvoj RH. Krška područja su potpuno zanemarena i zapostavljena. Nije nam cilj, niti namjera dijeliti poljoprivrednike, već samo ukazati na nerealan omjer i raspodjelu sredstava.
Krški pašnjaci su najveći prirodni resurs RH a stočarstvo na području krških pašnjaka jedini sektor u poljoprivredi koji pokazuje porast proizvodnje i broja grla po JRDŽ-u.
Umjesto da krške pašnjake aktiviramo, razvijajući poljoprivrednu proizvodnju, mi ih u potpunosti zanemarujemo!

Slavonija nam je iseljena zbog nekolicine „velikih“ kojima su dodjeljivana abnormalna sredstva. Ruralni i regionalni razvoj je predviđen za male, a ne za velike poljoprivrednike.
„Veliki“ nam trebaju, oni puno više i proizvode, ali ne smije se kreirati politika pogodovanja uskoj interesnoj skupini „velikih“ na štetu mnogih malih poljoprivrednika.

Država treba omogućiti svima ekonomski isplative uvjete za poljoprivrednu proizvodnju kao i dodjelu poljoprivrednog zemljišta kojeg je blokirala zbog slabo ispregovaranih površina prilikom pristupnih pregovora.
Krajnje je vrijeme da odlučimo hoće li nam poljoprivreda biti primarna djelatnost ili ćemo i dalje pogodovati uvoznom lobiju i biti najveći uvoznici hrane u EU unatoč činjeci da imamo resurse za proizvodnju hrane, ne samo za samodostatnost, već za hraniti 20 milijuna ljudi.
„Pričati priču“ da će OPG-ovi biti nositelji poljoprivredne proizvodnje je čista izmišljotina jer je sve podređeno „velikima“.

Rezultat ovakve dosadašnje politike je iseljena Slavonija, Lika, Gorski Kotar i Dalmatinska Zagora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top