NATJEČAJ PROŠAO, UVJETI PLAĆANJA NEPOZNATI

Prošla su dva mjeseca od kada su Hrvatske šume objavile javni natječaj za kratkoročni zakup šumskog zemljišta, a Ministarstvo poljoprivrede još nije definiralo cijenu dosadašnjeg korištenja šumskog zemljišta i kratkoročnog zakupa.
Podsjetimo, 06.09.2019. objavljen je javni natječaj u dogovoru sa našom udrugom.Na sastanku su dogovorene konkretne i bitne stvari,kao i cijena zakupa.
Nakon sastanka,Ministarstvo je trebalo pisanim putem obavijestiti upravu Hrvatskih šuma da svojim ispostavama pošalje jedinstvene upute o postupanju za javni natječaj koji je u tijeku. Umjesto pisane upute, ministarstvo krši postignuti dogovor i mijenja uvjete natječaja kao i cijenu. Poljoprivrednici se po našem naputku ne javljaju na natječaj, a mi dogovaramo nove sastanke sa Ministarstvom. Dana 02.10.2019g. postiže se dogovor između Hrvatskih šuma, Ministarstva poljoprivrede i nas kao poljoprivrednika, a sastanku je prisustvovao zamjenik Državnog odvjetnika,gospodin Boris Koketi koji je potvrdio da je postignuti dogovor i cijena u skladu sa zakonom. Ministarstvo se obvezalo da će izmijeniti cjenik Hrvatskih šuma i korigirati ga po postignutom dogovoru kao i cijenu diskontirati po koeficijentu prihvatljivosti. Hrvatske šume su produžile javni poziv za još mjesec dana jer se nitko nije javio na javni poziv, čekajući da se postigne dogovor. U uvjerenju da smo konačno  riješili problem, pozivamo članstvo da se javi na natječaj o kratkoročnom zakupu. Ljudi su se mahom javili i pred kraj natječaja nastaje zaokret.Ministarstvo opet gazi postignuti dogovor sa poljoprivrednicima i želi postupati po uredbi o šumskom zemljištu želeći retroaktivno naplatiti dosadašnje korištenje, a kratkoročni zakup po duploj cijeni. Sve je to smišljeno napravljeno da se vlastiti poljoprivrednici dovedu u zabludu i prevare na tako jeftin i nizak način.
Ne služi nadređenima na čast ovakvo postupanje sa poljoprivrednicima.
Ako se uvjeti natječaja ne svedu u dogovorene okvire sastanka od 02.10.2019., savjetujemo poljoprirednike da ne potpisuju ugovore o zakupu niti da plaćaju dosadašnji zakup nego da zajedno idemo sa tužbom.
Ovakvo postupanje Ministarstva i Hrvatskih šuma je protuzakonito. Cilj im je zapravo što bolje naplatiti dosadašnje korištenje šumskog zemljišta, a ugovore o kratkoročnom zakupu 90% prijavljenih neće uopće dobiti,jer se nalaze u šumsko gospodarskim osnovama gdje je zabranjeno pašarenje.
Stoga pozivamo na oprez i konzultacije sa udrugom i odvjetnicima glede daljnjeg postupanja!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top