KRŠKI PAŠNJACI – AKTUALNA TEMA I U BRUXELLESU

Prekjučer je u Bruxellesu održana radionica “Poljoprivreda i okoliš-govoriti istim jezikom unutar strateških planova ZPP-a”.
U radionici je sudjelovalo devedesetak predstavnika Europske komisije zadužene za poljoprivredu,ruralni razvoj i okoliš(DG AGRI i DG ENV), drugih institucija,ministarstva poljoprivrede i okoliša država članica.Sudjelovali su učesnici iz 23 zemlje članice EU. Naš kolega Robert Hadžić,iz udruge “Život”, u dogovoru s nama, iznio je problematiku Krških pašnjaka u Republici Hrvatskoj, što je pobudilo zanimanje i izniman interes nadležnih EU institucija, ali i ostalih sudionika. Kolega Hadžić je iznio glavne probleme kao što je premala zastupljenost Krških pasnjaka u Arkod sustavu,samo 72 400 ha od ukupno 1 600 000 ha. Također je rekao da Krški pašnjaci zauzimaju 44% teritorija Republike Hrvatske i da su ogroman potencijal za proizvodnju ekološki uzgojene hrane i mesa. Cilj nam je da u idućem referentnom razdoblju prijavimo znatan broj površina Europskoj komisiji za izravna plaćanja, kako bi dodatna sredstva od potpora iskoristili da zapuštene krške pašnjake stavimo u funkciju i vratimo mlade ljude na sela kako bi se bavili poljoprivredom i kako bi na nivou cijele države povećali poljoprivredne djelatnosti i prijeko potrebnu proizvodnju Hvala kolegi Hadžiću i udrugi “Život” na pomoći i suradnji. Samo zajedno možemo doći do cilja.
Više informacija doznajte na https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-agriculture-and-environment-speaking-same-language-within-cap_en

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top