PRVI MEĐUNARODNI KONGRES U KNINU

Udruga „Hrvatski kraški pašnjaci“ želi upoznati svoje članove da u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zadru priprema Međunarodni kongres na temu: „OPSTOJNO GOSPODARENJE PAŠNJAČKIM POTENCIJALIMA U KRAŠKOM PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE“ koji će se održati sredinom siječnja 2020. godine u Kninu. Na kongres su pozvani predavači iz drugih Mediteranskih zemalja koji će predstaviti njihova znanja i iskustva vezano za problematiku pašarenja na Mediteranskim Kraškim područjima. Također će biti govora vezano za Pravilnike i Zakonske akte koji su na snazi u njihovim državama i koji reguliraju pašarenje u sličnim klimatskim i ekološkim (Kraškim) područjima. Posebna rasprava će se voditi o zakonskim aktima koji reguliraju pašarenje u Mediteranskim zemljama članicama Europske unije.

Stoga, Udruga „Hrvatski kraški pašnjaci“ ističe da ne podržava privatnu tvrtku „Agrobiz“  koja  28. listopada ove godine u Šibeniku pokušava održati, kako oni navode „Prvu međunarodna konferencija o kršu – projekt krš“. Prema istaknutom  programu na internetu uopće neće biti predavanja o Kraškim pašnjacima i razvoju stočarstva na Kršu, kao ni o problematici poticaja koja trenutno tišti i zaokuplja poljoprivredne proizvođače na Krškim područjima.

Udruga „Hrvatski kraški pašnjaci“ savjetuje svoje članove da sačekaju i pripreme se za međunarodni kongres koji će se održati u siječnju 2020. (dakle za 2,5 mjeseci) gdje će moći iznijeti svoje mišljenje i stav o pašarenju na Hrvatskim Kraškim pašnjacima, otvorenim krškim šumama i šikarama (makiji), državnoj politici, pravilnicima i zakonskim aktima koji su trenutno na snazi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top