OGORČENOST I NEZADOVOLJSTVO HRVATSKIH POLJOPRIVREDNIKA

Val nezadovoljstva iz dana u dan sve je veći i jači među hrvatskim poljoprivrednicima. Sa svih strana u Udrugu hrvatskih krških pašnjaka stižu pritužbe poljoprivrednika, a mi izdvajamo jednu.

Poštovani

S obzirom da se javnosti želi nametnuti negativno mišljenje o poljoprivrednicima i stvoriti zavist i animozitet zbog potpora koje dobivaju, želio bih naglasiti sljedeće:

Poljoprivrednici su krenuli u stočarstvo i ostale grane poljoprivrede iz iskrenih i poštenih namjera. Međutim nerad državne birokracije i ministarstva poljoprivrede, kao i nestručno pisanje uvjeta za dodjelu i upis poljoprivrednog zemljišta, su doveli do toga da se time i manipuliralo.

Žalosno je što se za svaku sitnicu rigorozno kažnjavaju ljudi koji zaista rade i koji imaju stoku, dok mnoge fiktivne firme koje su nezakonito uzele sredstva od potpora, nitko ne dira!

Nad nama se striktno provode “pravilnici i zakoni” koji uopće nisu u skladu sa pravilnicima EK  i direktivama EU.

Nabrojat ću sve što nam protuzakonito rade:

  1. Nigdje u Europi nijedna agencija za plaćanje ne uvjetuje korisnike privatnog poljoprivrednog zemljišta da moraju priložiti vlasnički list 1/1, posjedovni list ili ugovor o zakupu sa vlasnikom zemljišta za čestice koje korisnik želi upisati u arkod. Uredba europskog parlamenta i vijeća o utvrđivanju pravila za izravna plaćanja poljoprivrednicima u okviru zajedničke poljoprivredne politike, Br 1307/2013 ne ulazi uopće u to kako se dokazuje korištenje poljoprivrednog zemljišta. Po zakonu je vlasnik dužan brinuti se za svoje vlasništvo i posjed. Ako mu je ugroženo vlasništvo na bilo koji način onda za to postoji sud i policija a ne APPRRR.
  2. Svi smo dobili naloge za povrat sredstava a nemamo mogućnost prava žalbe. Neosnovano nam se skida koeficijent prihvatljivosti samo iz razloga da nam se oduzme što više sredstava od potpora koje nam daje Europska Komisija. Samo kod nas ne postoji mogućnost žaliti se na pojedine akte agencije za plaćanje. (čista diktatura)
  3. Samo se kod nas mijenjaju pravilnici svako pola godine bez ostavljanja mogućnosti prilagodnog razdoblja (2 god), a po pravilniku je to obaveza. Još se pravilnici primjenjuju retroaktivno. Pravilnici se donose bez znanja i bez usklađenosti sa uredbama Europske komisije. Nije prilagođen poljoprivrednicima nego neke odredbe onemogućavaju poljoprivredne djelatnosti na određenim područjima.
  4. Ucjenjuje nas se da cijepimo stoku protiv bolesti kvrgave koze i plavog jezika, bez obzira na porazne nuspojave i štetnosti takvih cijepljenja. 2017. godine dokazano je da je na području RH uginulo 5000 grla od posljedice cijepljenja protiv te dvije bolesti. Unatoč tome tjeraju nas i dalje da cijepimo grla. Cjepivo za plavi jezik Bluvack se ne upotrebljava nigdje u Europi, a cjepivo za kvrgavu kozu je novo testno cjepivo a naša grla su pokusni kunići. Cjepivo za kvrgavu kozu je ukinuto lani ,ali se i dalje forsira cjepivo za plavi jezik unatoč poraznim nuspojavama.
  5. Po pravilniku kontrola pašnjaka i obradivih površina se vrši u tekućoj godini, a kod nas se vrši u 4. i 5. mjesec za prethodnu godinu. Namjerno i ciljano se to radi prije isplata potpore jer skoro svima nađu neke neusklađenosti i pišu se umanjenja. Ako se žali na zapisnik kontrole nema isplate dok se žalba ne riješi. Budući da su nam sredstva neophodna za sezonske radove u polju mnogi odustaju od pisanja žalbe, a oni umanjenja ostavljaju sebi na računu. Čisti reket i ucjena.!!!!
  6. Uputstvo EK je da se poljoprivrednike educira, usmjerava, savjetuje a ne da ih se kažnjava za sitnice. Međutim, naše ministarstvo se bavi isključivo time kako kazniti i sankcionirati poljoprivrednike, a sve s ciljem oduzimanja što višeg iznosa sredstava .Postavlja se pitanje da li ministarstvo sav taj novac koji nam oduzme zbog “nesukladnosti i kazni” vraća Europskoj Komisiji ili sredstva ostavlja kod sebe??
  7. Svake godine nam se ne isplaćuju potpore u cijelosti. (20% ostavljaju za sebe). Dakle u pet godina nam uzmu jedan cijeli godišnji poticaj.
  8. Uvode sistem kontrole pašnjaka dronovima i to je ok, ali biti će sistem semafora glede ispašenosti pašnjak. U pravilniku stoji da je obavezno napasivanje, a nigdje se ne spominje koeficijent ispašenosti. Ako je po nekom njihovu kriteriju slaba ispašenost dron pali crveno i za taj dio nema potpore.

 

Ovakvim represivnim mjerama se uništava hrvatska poljoprivreda, tjera ljude u očaj, apatiju, neizvjesnost. Mnogi već rasprodaju stoku, mnogi razmišljaju o tome. Mnogi bježe iz RH. Ne vidimo nikakvu svijetlu budućnost.

Poljoprivrednici su debelo iskorišteni da bi se preko naših leđa i naših upisanih grla i površina koje obrađujemo, izvukla znatna sredstva iz EU, a sada nas šikaniraju i uništavaju do bola. Do kada ćemo sve ovo trpjeti? Do kada?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top